Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/52 bejegyzés:10/513

Pest vármegye is kiállít a Planet Budapest 2023 expón »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 21. csütörtök, 09:51
Pest vármegye is kiállít a Planet Budapest 2023 expón
Planet Budapest Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvénye, amely a társadalom és a gazdaság széles rétegeit szólítja meg és hívja fel a figyelmet a fenntarthatósági fordulat fontosságára, valamint a klímaváltozás hatásaira.

Planet Budapest Közép-Európa egyedülálló fenntarthatósági rendezvénye, amely a társadalom és a gazdaság széles rétegeit szólítja meg és hívja fel a figyelmet a fenntarthatósági fordulat fontosságára, valamint a klímaváltozás hatásaira.

A Planet Budapest 2023 nemzetközi szinten is kiemelkedő, a fenntarthatóság témáját újszerűen feldolgozó, a legújabb megoldásokat közérthetően bemutató rendezvény, amely szakmai, üzleti, közönség- és edukációs programokból áll. Az esemény egyszerre több generációhoz szól, hidat képezve köztük, és kortól függetlenül kínál gyakorlati, kézzelfogható megoldásokat a fenntarthatóság iránt érdeklődő, vagy azzal csak épp ismerkedő közönség számára.

A Fenntarthatósági kiállítás egyedülállóan értékes lehetőséget teremt a fenntartható megoldásokat alkalmazó és kínáló magyar vállalkozások bemutatkozására, az üzletkötés előmozdítására.

A Planet Expo célja, hogy az évszázadok tapasztalatait, tudását, valamint a kihívásokra megoldást kínáló új technológiákat, innovációkat együttesen mutassa be. Az esemény emellett egyedülálló platformot biztosítja kapcsolatépítésre és B2B találkozókra.

A Planet Budapest új koncepciójában az általános témák mellett minden alkalommal megjelenik egy kiemelt fenntarthatósági téma. 2023-ban ez az élelmiszer, amelyet az esemény a lehető legteljesebben jár körül (az ellátás biztonsága, az egészséges, fenntartható étkezés és életmód, fenntartható mezőgazdaság, stb.). E területek képviselői számára különösen értékes lehet a találkozás a többi vállalkozással, fejlesztőkkel, szakemberekkel. A szemléletformáló kísérőprogramokon is külön figyelmet szentelnek az élelmiszernek.

A kiállításon Pest Vármegye Önkormányzata is részt vesz a Food Wave projekt tagjaként a 18c standon.

Expó Szakmai programok eseményen öt párhuzamos szakmai konferenciára kerül sor, amelyek részvétele ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött. 

A kiállítás regisztráció nélkül 10.00 és 18.00 óra között látogatható szeptember 27. és október 1. között.

www.pestmegye.hu

Pest Vármegye Kormányhivatalának közleménye környezetvédelmi eljárás megindításáról »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 20. szerda, 19:55
Az ügy tárgya: A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. (2131 Göd, Schenek Istvân u. 1.; (Göd külterület 056/2 hrsz); a továbbiakban: Környezethasználó) Gödi Telephelyén folytatott tevékenységére vonatkozó teljeskörű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása

Az ügy tárgya: A SAMSUNG SDI Magyarország Zrt. (2131 Göd, Schenek Istvân u. 1.; (Göd külterület 056/2 hrsz); a továbbiakban: Környezethasználó) Gödi Telephelyén folytatott tevékenységére vonatkozó teljeskörű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvtv.), valamint a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet alapján. (KEO- 11142-27-2023)

Az ügy iktató száma: PE-06/KTF/11142/2023.

Az eljárás megindításának napja: 2023. szeptember 5.

Az ügyintézési határidő: 60 nap

Pest Vármegye Kormányhivatalának teljes közleménye a környezetvédelmi eljárás megindításáról letölthető pdf formátumban ide kattintva.

Rangos társadalmi díjat kapott Ipolytölgyes »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 20. szerda, 14:33
Rangos társadalmi díjat kapott Ipolytölgyes
A SozialMarie Európa legrégebbi társadalmi innovációs díja, amelyet 2005 óta ítélnek oda olyan kiemelkedő kezdeményezéseknek, amelyek újszerű megoldásokat terveznek és valósítanak meg helyi társadalmi problémákra. Idén az elismerés mellett komoly

A SozialMarie Európa legrégebbi társadalmi innovációs díja, amelyet 2005 óta ítélnek oda olyan kiemelkedő kezdeményezéseknek, amelyek újszerű megoldásokat terveznek és valósítanak meg helyi társadalmi problémákra. Idén az elismerés mellett komoly pénzdíjjal járó első helyen Ipolytölgyes végzett.

Bécsben adták át az idei SozialMarie díjat, amelyet 2005-ben alapított az osztrák Unruhe Magánalapítvány, hogy olyan innovatív megoldásokat jutalmazzon vele, amelyek akkut társadalmi problémákra nyújtanak megoldást. Az idei jelöltek között több magyar szereplőt is találhattunk, akik közül a 15 ezer euróval járó első díjat az ipolytölgyesi önkormányzat nevében Radnai Bertalan polgármester vehette át, az 5 ezer eurós harmadik helyen az EMMA Egyesület végzett, az egyik kétezer eurót érő különdíjat pedig egy a BMSZKI (Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei) által megvalósított projekt nyerte el, a Van Helyed! rendszer pedig szintén különdíjat kapott.

Radnai Bertalan átveszi a díjat

Ipolytölgyes messze van a várostól és az elérhető szolgáltatásoktól. Az elvárt, elfogadható életminőség erősen függ a családok jövedelmi helyzetétől. A vagyoni különbségek megosztják a faluközösséget, így az önkormányzat a lakosság megtartása érdekében közösségi megoldásokat kínál az egyéniek helyett. A Hosszúlétra elnevezésű kezdeményezés keretén belül az önkormányzat tulajdonában lévő eszközöket, szolgáltatásokat a falu lakosai kölcsönvehetik, így nem kell egy-egy munkához költséges szerszámokat, gépeket vásárolniuk. Ez nem csak a polgárok életminőségét javítja, de a közösséghez tartozás érzését is növeli, ráadásul környezetvédelmi szempontból is előnyös és fenntartható ez a kölcsönzési modell.

Radnai Bertalan, Ipolytölgyes polgármestere elmondta, nem csak komoly szerszámokra, mezőgazdasági gépekre kell gondolni, amikor a Hosszúlétra kölcsönzésről beszélünk, de ilyen, ritkán használt eszköz lehet például egy kisállatszállító doboz is, amelyet ritkán használnak az emberek, így bőven elég belőle néhányat az önkormányzatnak vásárolni, amit aztán szabadon használhat bárki a faluban. A szerszámokon kívül gyógyászati segédeszközöket is kölcsön lehet venni az önkormányzattól, például járókeretet, kerekeskerekes széket, mankót, de a kezdeményezés kiterjed a hulladékgyűjtésre is, aminek költségét - az illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében is - az önkormányzat vállalja át. A polgármester azt mondta, a különböző eszközök közös használata kulcsfontosságú a fenntarthatóság miatt is, hiszen így nem csak az energiát, de a nyersanyagokat is tudatosabban, felelősebben lehet így felhasználni.

Az eszközkölcsönzésen kívül működik a településen egy úgynevezett falugondnokság is. Az ingyenes szolgáltatás keretében a falugondnok igény esetén segít a rászoruló lakók étkeztetésében, egészségügyi intézménybe történő szállításában, ház körüli teendőkben, gyermekek szállításában, hivatalos ügyek elintézésben is. Radnai kiemelte, hogy a szolgáltatás nem csak a nehéz körülmények között élők számára igénybe vehető, hanem mindenki számára elérhető, de természetesen figyelembe veszik azt is, kinek van leginkább szüksége a segítségre. A polgármestert meglepte a SozialMarie-n kapott első díj, és az azzal járó 15 ezer euró, egyelőre nem tudja, mire fogják fordítani az összeget, de annak örülne a legjobban, ha minél több önkormányzat elkezdené alkalmazni ezt a módszert.

Forrás: https://raketa.hu/rangos-tarsadalmi-dijat-kapott-tobb-magyar-szervezet-becsben

Pályázati felhívás civil szervezeteknek a Vármegyei Felzárkózási Fórumban való részvételre »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 12. kedd, 11:00
Pest Vármegye Önkormányzata pályázatot hirdet a vármegyében székhellyel rendelkező, legalább két éve működő civil szervezetek részére a Vármegyei Felzárkózási Fórumban való részvételre.

Pest Vármegye Önkormányzata pályázatot hirdet a vármegyében székhellyel rendelkező, legalább két éve működő civil szervezetek részére a Vármegyei Felzárkózási Fórumban való részvételre.

A Vármegyei Felzárkózási Fórum a TOP¬_Plusz-3.1.3-23 Helyi humán fejlesztések felhívás keretében kerül létrehozásra és működtetésre.

A Fórum célja a hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását segítő vármegyei szintű egyeztetési, konzultációs rendszer működtetése, a vármegye településein élő hátrányos helyzetű csoportokat érintő szolgáltatáshiányokra vonatkozó megoldások keresése, ennek érdekében a települések helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódó feladatellátásának segítése; területi és ágazatközi együttműködések erősítése; tapasztalatcsere biztosítása a programokat megvalósítók között.

A Fórum feladata:
- Szolgáltatási Út Térkép és Vármegyei Esélyteremtő Paktum felülvizsgálata, módosítása, új kidolgozása.
- Hátrányos helyzetű célcsoportonkénti tematikus ülések szervezése.
- Társadalmi felzárkózási szempontok érvényesítése a vármegyei stratégiai és fejlesztési dokumentumokban.
- A vármegyéhez tartozó önkormányzatok szolgáltatási hiányainak megoldására fejlesztési irányok, ajánlások, megoldások megfogalmazása a helyi önkormányzatok felé.
- A vármegyei szolgáltatáshiányok rendszer szintű anomáliáinak jelzése a helyi szolgáltatók felé.
- A TKR standard támogatási kérelmek megvalósításának nyomon követése, szakmai támogatása, szolgáltatáshiányok megoldásában koordináció ellátása a közszolgáltatást nyújtó intézmények felé.
- Ágazatközi információcsere és együttműködés biztosítása.
- Munkacsoportok létrehozása és működtetése.

A Fórum tagjai:
- helyi önkormányzati szereplők
- vármegyei roma nemzetiségi önkormányzat képviselői
- helyi roma nemzetiségi önkormányzati képviselői
- vármegyében működő civil szervezetek, egyházak képviselői
- vármegyében működő közszolgáltató intézmények képviselői
- vármegyei gazdasági szereplők
- a vármegyei kormányhivatalok foglalkoztatási szakterülete és a népegészségügyi szakigazgatási szervek képviselője
- a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok képviselője
- Szakképzési Centrumok képviselője (vármegyénként 1 centrum)
- tankerületi központ képviselője
- vármegyei önkormányzat felhívás céljához kapcsolható bizottságainak vagy tématerületeinek képviselője
- Vármegyei Kormányhivatal felhívás céljához kapcsolódó szervezeti egységei
- egyéb meghívottak (vármegyei szinten felmerülő feladatok szerint)

A Fórumban való részvételre azon civil szervezetek pályázhatnak, melyek a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában (MNTFS) megfogalmazott célok megvalósításával és/vagy a hátrányos helyzetű célcsoportokkal foglalkoznak (különösen oktatás-képzés területén, illetve fogyatékos személyekkel, nők egyenjogúságával foglalkozó szervezetek).

A civil szervezetek a pályázatot ezen az adatlapon nyújthatják be!

Kérjük az adatlapon mutassák be a civil szervezet tevékenysége hogyan illeszkedik a Fórum feladataihoz. Ezen túlmenően kérjük feltüntetni a civil szervezet az elmúlt időszakban milyen tevékenységekben vett részt, milyen más civil szervezetekkel, önkormányzati, állami szervekkel működik együtt, tevékenységi köre hány településre, járásra terjed ki.

A beérkezett pályázatok elbírálásának fő szempontja, hogy a szervezet tevékenysége mennyire illeszkedik a Fórum feladatköréhez.

Előnyben részesülnek azon szervezetek, amelyek az MNTFS beavatkozási területeihez kapcsolódó programok bonyolításában részt vettek, vagy nemzetiségekkel, kiemelten romákkal kapcsolatos tevékenységet végeznek.

A Fórumban résztvevő szervezetek az itt ellátott tevékenységükért anyagi juttatást nem kapnak!

Kérjük, hogy a pályázatot szeptember 20-ig küldjék meg a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Budapest, 2023. szeptember 12.

Szabó István sk.
Pest Vármegye Közgyűlésének elnöke

Paktumiroda munkatársakat keresünk »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 12. kedd, 10:48
Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal pályázatot hirdet munkaviszony (MT) keretében Paktumiroda munkatárs munkakör/feladatkör betöltésére Abony és Aszód városokba.

Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal pályázatot hirdet munkaviszony (MT) keretében Paktumiroda munkatárs munkakör/feladatkör betöltésére Abony és Aszód városokba.

Tevékenységi kör (ellátandó feladatok): A TOP_ PLUSZ-3.1.1-21-PT1-2022-00001 „Pest vármegyei foglalkoztatási-gazdaságifejlesztési együttműködések” paktum projekt keretében a külső Paktumiroda munkatársi: szervezési, bonyolítási, adatgyűjtési és adminisztrációs feladatok ellátásával a központi Paktumiroda irányítás alatt.

Betöltendő állás szakmacsoportja: adminisztráció

Betöltendő állás munkakörének szakterülete (munkakörcsalád): Egyéb

Betöltendő állás jogviszonya: munkaviszony (MT)

Foglalkoztatás időtartama, munkaideje, munkarendje, formája: határozatlan, heti 20 óra részmunkaidő.

További részletek az abonyi illetve az aszódi állásról.

Az adatkezelési tájékoztató ITT érhető el.

wwww.pestmegye.hu

Elkészült a mini bölcsőde Kocséron »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 07. csütörtök, 09:58
Elkészült a mini bölcsőde Kocséron
Kocsér Község Önkormányzata 39,82 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével létrehozta az első mini bölcsődéjét. A pályázat benyújtása előtti igényfelmérés alapján a bölcsőde akár maximális kihasználtsággal is tud majd

Kocsér Község Önkormányzata 39,82 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével létrehozta az első mini bölcsődéjét. A pályázat benyújtása előtti igényfelmérés alapján a bölcsőde akár maximális kihasználtsággal is tud majd működni.

A maximum 8 kisgyermek elhelyezésére alkalmas mini bölcsődét egy korábban használaton kívüli, meglévő épület felújításával és átalakításával nyitja meg az önkormányzat a Szabadság utca 19. szám alatt. A felújítás során az épület akadálymentesítése is megvalósult. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókertet is kialakítottak.

A családi és munkahelyi teendők összeegyeztetéséhez a családi bevétel és a részmunkaidős foglalkoztatás növeléséhez szükséges a kisgyermekek napközbeni ellátása. A bölcsődébe járó kisgyermekek hamarabb szocializálódnak, az óvodai beilleszkedés ezáltal könnyebb lesz számukra. A bölcsőde létesítése egyben munkahelyeket is teremt, melyeket elsősorban helyi lakosokkal szeretnénk betölteni.

www.pestmegye.hu

Kibővítették a bölcsődét Szigethalmon »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 06. szerda, 10:45
Kibővítették a bölcsődét Szigethalmon
A projekt eredményeképpen 28 új bölcsődei férőhely jött létre.

A projekt eredményeképpen 28 új bölcsődei férőhely jött létre.

Szigethalom Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a „VEKOP-6.1.1-21 Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Az önkormányzat a 363,91 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével a meglévő bölcsőde épületét 2 csoportszobával bővítette.

 

A meglévő bölcsődei intézmény 2 csoportszobával és kiszolgáló helyiségekkel bővült, 348,09 m2 hasznos alapterületű épületrész építésével. A projekt eredményeképpen 28 új bölcsődei férőhelyet hozott létre a város.

A projekt fő célja bölcsődei ellátást nyújtó intézmény férőhelybővítése volt, ezzel hozzájárulva a családok életminőségének javulásához és a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez. A fejlesztés és a kapacitásnövelés a bölcsődei ellátási formához való hozzáférést segíti elő, ezáltal segítve a kisgyermeket nevelő családokat.

A projekt hatására bővül a foglalkoztatás, a nők szülés utáni munkába állása könnyebbé válik. A projekt keretében Szigethalom Város Önkormányzata vállalta, hogy intézményi szinten 7 db új munkahelyet hoz létre teljes munkaidőben. 

www.pestmegye.hu

Tisztítsuk Meg az Országot Projekt »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 05. kedd, 10:44
A Tisztítsuk Meg az Országot Projekt országszerte számos helyen segített a településeknek abban, hogy évek óta növekvő illegális hulladéklerakókat számolhassanak fel és biztonságosabbá tehessék környezetünket. A nagy önkormányzati érdeklődéssel kísért

A Tisztítsuk Meg az Országot Projekt országszerte számos helyen segített a településeknek abban, hogy évek óta növekvő illegális hulladéklerakókat számolhassanak fel és biztonságosabbá tehessék környezetünket.

A nagy önkormányzati érdeklődéssel kísért program várhatóan 2023 őszén új pályázati kiírással folytatódik, amely kiváló alkalom a szakmai eszmecserére az eddigi eredményekről és az új kiírás várható kereteiről. A Településfejlesztési Szövetség ezért partnereivel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével és a Neumann János Egyetem Gazdaságföldrajzi és Településmarketing Központjával tisztelettel invitálja az önkormányzati kollégákat és a hulladékgazdálkodási ágazat képviselőit soron következő rendezvényükre, ahol első kézből tájékozódhatnak és adhatnak visszajelzést az illegális hulladéklerakók felszámolását célul kitűző program tapasztalatairól.

A részletes program ITT érhető el.

Regisztráció:
Kérjük az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen jelezze:
- a résztvevő(k) nevét
- a szervezetet, amelytől érkezik
- a résztvevő szervezet vagy személy mely szervezetben tag [Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), Településfejlesztési Szövetség (TESZ)] vagy egyetemi polgár (Neumann János Egyetem)

Településfejlesztési Szövetség

Közel másfélmillió ember él Pest vármegyében »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. szeptember 01. péntek, 09:49
Közel másfélmillió ember él Pest vármegyében
A Központi Statisztika Hivatal (KSH) 2022-es népszámlálási adatai szerint 1,339 millió Pest vármegye lélekszáma.

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) 2022-es népszámlálási adatai szerint 1,339 millió Pest vármegye lélekszáma.

Az elmúlt ötven év alatt (Magyarországon 1880-tól 1990-ig 1941 és 1949 kivételével tízévente voltak cenzusok, majd 2001-ben, 2011-ben és a Covid miatt 2021 helyett 2022-ben) három megyének nőtt a lélekszáma az általános népességfogyás ellenére: Pest, Győr-Moson-Sopron, valamint Fejér megyéé.

A legnagyobb mértékben Pest (vár)megyéé, ahol nagyjából másfélszer annyian éltek a 2022-es népszámlálás szerint, mint 1970-ben. Ennek két fő oka van: az egyik a megyébe beköltözés hatása (főleg a kilencvenes évektől elsősorban a fővárosból), a másik, részben ezzel összefüggésben – mivel jellemzően fiatal házasok, kisgyerekes, illetve gyerekvállalásra készülő családok költöznek ki –, az országos átlagnál jóval alacsonyabb természetes fogyásé.

Pest megyében 2001-ről 2022-re a 15 év alattiak száma 17,6 százalékkal, a 3 év alattiaké 31,1 százalékkal nőtt. A természetes fogyás 2011-2022 között mindössze 2,3 százalékos volt az országos 4,7 százalékkal szemben (ennél kisebb természetes fogyást csak egy megyében mértek: Szabolcsban 2,2 százalékosat).

A népességszám növekedését sokkal inkább a társadalmi mobilitás (a megyébe bevándorlás) indokolja, mintsem a születések számának növekedése. A 2001 óta eltelt időszakot nézve Pest megyének a legjobb az együttes belföldi és nemzetközi vándorlási egyenlege (a 2001-2011-es időszakban 14, a 2011-2022 közöttiben 12,3 százalékos).

A főváros és az azt körülvevő megye együttes népességszáma az ötven év alatt nemhogy csökkent volna, hanem 137.211-gyel nőtt. Mostanra így Budapesten és Pest vármegyében él a magyarországi lakosok 31,41 százaléka, míg 1970-ben csak 27,96 százalék volt ez az arány.

Forrás: KSH, 444.hu

Kulturált Települési Környezet Díj - pályázat 2023 »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2023. augusztus 31. csütörtök, 09:24
Kulturált Települési Környezet Díj - pályázat 2023
PÁLYÁZATI FELHÍVÁSKulturált Települési Környezet Díj adományozása tárgyában Pest Vármegye Önkormányzata nagyra becsüli a vármegyei települések környezetfejlesztési aktivitását, az épített és a természetes környezet minőségének javítására, a települések történeti, településszerkezeti, építészeti

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Kulturált Települési Környezet Díj adományozása tárgyában


Pest Vármegye Önkormányzata nagyra becsüli a vármegyei települések környezetfejlesztési aktivitását, az épített és a természetes környezet minőségének javítására, a települések történeti, településszerkezeti, építészeti értékeinek, karakterének megőrzésére tett erőfeszítéseit, környezetfejlesztési tevékenységét.

Fentiek elismerésére 2023-ban is meghirdetésre kerül a „Kulturált Települési Környezet Díj" című pályázat.

Tavaly Budajenő nyerte a díjat (fotó: Mohay Bence, MTI)

A Díj elnyerésére jogosultak köre
Kulturált Települési Környezet Díj adományozható azoknak a természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek részére, akik a vármegyei települések, vagy jelentős településrészek fejlesztésében kiemelkedő munkát végeztek és ezzel jelentősen hozzájárultak környezetük szebbé, jobbá tételéhez. A díj már megvalósult eredmények elismerésére szolgál. A pályázaton nem indulhat arról a településről pályázó, amely településről az előző három év során a pályázaton helyezést értek el. A díjból évente egy adományozható. A díjjal díszoklevél és emlékplakett jár.

A pályaművek tartalmi bírálati szempontjai
A pályázatok elbírálásának szempontjai az alábbiak
aa) környezetfejlesztési aktivitás,
ab) az épített es a természetes környezet minőségének jobbítása,
ac) a település történeti, településszerkezeti építészeti értékeinek, a település karakterének a megőrzése és kialakítása,
ad) kimagasló teljesítmény, illetve kiemelkedő munka a helyi településfejlesztés területén,
ae) a települési környezetben végbement pozitív irányú változás mértéke.

A pályázat formai követelményei
A pályázat szöveges részből és fotódokumentációból áll, egybekötött formában. A szöveges munkarész gépelt, A/4-es vagy A/3-as formátumú dokumentáció lehet, amely tartalmazza a településfejlesztési akció részletes leírását, valamint a település átnézeti térképét az összes akcióterület bejelölésével. A leírásnak azokat a témaköröket kell érintenie, amelyek az akció sikerességének elbírálásához szükségesek. Az akció előzményeit, lebonyolítását, eredményeit és színvonalát bemutató fotódokumentáció maximum A/4-es formátumú fényképből - esetleg rajzokból is - álljon, amely sikeres pályázat esetén közlésre alkalmas. Amennyiben a pályázónak rendelkezésre állnak, a fotókat digitális formátumban is kérjük benyújtani.

A pályaművek értékelése és döntés
A pályázatokat a Vármegyei Értéktár Bizottság által meghatározott összetételű szakértői bizottság értékeli, amely a pályázat helyszínén helyszíni szemlét is tarthat. A díj odaítélésére a Vármegyei Értéktár Bizottság tesz javaslatot a szakértői bizottság értékelése alapján. A díj adományozásáról a Pest Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése dönt. A díj oklevél és plakett formájában kerül átadásra. A díj kiosztására a Vármegyenap alkalmából 2023 decemberében megrendezésre kerülő ünnepségen kerül sor.

A pályázat benyújtási határideje
A pályázatot 2023. szeptember 4-ig lehet személyesen eljuttatni vagy postára adni az alábbi cimre: Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal Elnöki és Területfejlesztési Iroda, 1052 Budapest, Városház u. 7.

A borítékra kérjük, írják rá a pályázat címét: „Kulturált Települési Környezet díj 2023”

Felmerülő kérdéssel, problémával Pányi Zsuzsanna vármegyei főépítészhez lehet fordulni az alábbi elérhetőségeken:
Tel: +36-1-233-68-61
Mobil: +36-20-9369-607
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Egyéb információk
A pályázaton eredményt elért pályaművek a média útján bemutatásra kerülnek. A díjazásban nem részesített pályaműveket a pályázó kérésére visszaadjuk. Azokat az eredményhirdetéstől számított egy éven belül lehet átvenni személyesen a vármegyei főépítésznél.

www.pestmegye.hu