Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY


VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYCegléden nyitott meg az ország első vidéki sportmúzeuma 1992. május 12-én. Közösségi hivatalos megnevezése: Ceglédi Sporttörténeti Gyűjtemény. Gallov Rezső  sportügyekért felelős  államtitkár  avatta fel a Gubody  utcai, egykori tanácselnöki házban a helyi sporttörténeti gyűjtemény első rendszeresen látogatható kiállítását. Ezt megelőzően a  nyugdíjba vonuló Kürti Béla testnevelő tanár és szertorna edző ötlete volt 1978-ban a Ceglédi Sporttörténeti Bizottság létrehozása,   a város testnevelési és sport mozgalma múltjának felkutatása céljából. Hatalmas munka volt a levéltári-, sajtó- és sportszervezeti  források áttanulmányozása. Ebből kitűnik, hogy az iskolai keretekben folyó testnevelés 1869-ben kezdett gyökeret verni a helyi Polgár Iskolában, majd az akkori fejlődési ütemben 1884-ben megalakult Cegléd első társadalmi sportegyesülete a Korcsolyázó Egylet. Kürti  Béla "Fejezetek  a ceglédi sport múltjából" c. munkája az első száz év történetét dolgozta fel.

 

 VÁROSI SPORTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYAz 1978-1992. közötti 14 év időszak elég volt arra, hogy gazdag írásos és tárgyi emlékek gyülemletek fel a bizottság munkája által, már az első időszakban volt mit bemutatni a sport iránt elkötelezett múzeumlátogatóknak. A gyűjtemény állandóan gyarapodik és a jelesebb ereklyék gyorsan a közönség elé  kerülnek. A helytörténeti gyűjtemény sokrétű bemutatása nyomon követhető az állandó kiállítás termeiben. A sok ezer relikvia legjelentősebb darabjai tekinthetők meg az I.sz. Szondy István és a  II.sz.  Zsengellér Gyula teremben. A város iskolai-, tömeg- és versenysportjának fejlődése mérhető le 51 darab üveges vitrinben és 15 asztali tárolóban. Ezen felül számtalan tabló, foto nagyítás és több száz portré emeli gazdaggá a látnivalókat. Természetesen vannak a gyűjteménynek olyan darabjai, melyek  férőhely miatt nem láthatóak, de ezek az időszaki tárlatokon, illetve a kutatók számára betekinthetőek. A 17 ezer fotó, a rengeteg levéltári anyag, a sport szakkönyvtár, az érem-, jelvény-, és zászló-gyűjtemény   a "kulisszák" mögött vár a látogatók igényének kielégítésére.

 

Az igazi relikviák a kiemelkedő eredményeket elérő ceglédi kötődésű élsportolók tárgyai között keresendők. Az olimpiai- és nem olimpiai sportágak legkiválóbb képviselői között - a felnőtt korosztályban -  csaknem negyvenen  voltak akik magyar nemzeti színekben értek el sikereket.

 

Az olimpiákon eddig 23 ceglédi szerepelt, köztük Szondy István olimpiai- és világbajnok öttusázó, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, VB bronzérmes és háromszoros Európa-bajnok dzsúdós, Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa bajnok birkózó. Ide soroljuk Csernai Tibor labdarúgót is, akik olimpiai bajnok labdarúgó csapatunk tagja volt 1964-ben. Az élre kívánkozik Gál József személye, aki Magyarország első birkózó világbajnoka volt 1950-ben. A paralimpiai versenyeken Pálinkás László arany- , Bíró Norbert bronzérmet nyert.

 

A világbajnokságokon érmet szerző sportolóink:

 

Ezüst érmes: Zsengellér  Gyula (labdarúgó), Tornyosi Lajos (tekéző, kétszer),Balogh Mátyás (tekéző).

 

Bronz érmesek: Reznák János (birkózó), Gyikó Lajosné (kézilabdázó), Máthé Sarolta (asztaliteniszező kétszer és  háromszoros Európa-bajnok is), Ecser Károly  (súlyemelő és Európa-bajnok is),  (Ungvári Attila (dzsúdós), Lőrincz Viktor (birkózó).

 

Az Európa-bajnokságokon érmet szerző sportolók:

 

Aranyérmesek: Tasnády József (birkózás), Csordás György (úszás kétszeres),Sipos Árpád (birkózás), Bódi Jenő (birkózás), Torma Ibolya (súlyemelés).

 

Bronzérmesek: Harczi Zsolt (asztalitenisz), Ungvári Attila (dzsúdó), Lőrincz Viktor (birkózás), Szellő Imre (ökölvívó).

 

Fentiek legjobb eredményeit említettük a felsorolásban. E mellett több egyéb helyezést is magukénak vallhatnak még a nemzetközi bajnokságokon.

 

Universiade és főiskolai világbajnokok:

 

Zsengellér Gyula(labdarúgás), Soltész László (birkózás), Csordás György(úszás), Kökény István (kézilabda), Kozák István (birkózás).

 

Szondy István, Kürti Béla és Magyar LászlóCegléd Város Díszpolgárai  a sport tevékenységük nyomán:  Gál József, Szondy István, Ungvári Miklós, Lőrincz Tamás, Kürti Béla és posztumusz Zsengellér Gyula.

Kiemelkedő sikernek számít Pásztor István teljesítménye, aki a Világválogatottban is szerepelt. Zsengellér Gyula Európa válogatott volt labdarúgásban, Nagy Ferenc pedig ökölvívásban.

 

A Sportmúzeum termeiben megtalálhatóak a fenti sportolók díjai, sportemlékei. Így a világversenyeken pontszerzők ugyanúgy, mint az utánpótlás legjobbjainak trófeái. A sportmúzeum tároló szekrényeiben valamennyi esetben információt nyújtanak a sportolók (csapatok) legjellemzőbb adatairól. A III. számú kiállító teremben főleg a tömegsport  díjak, az iskolai sport relikviái, valamint az egykori ceglédi katonasport emlékei tekinthetők meg. Ezen felül  a kiemelkedő sikereket elérő sportvezetők, játékvezetők és aktívák emlékei láthatóak bő terjedelemben. A kiállítások  szervezői az korábbiaknál bővebben emlékeznek meg a ceglédi sportélet jelentős dokumentumainak bemutatásával.

 

A Sporttörténeti Alapítvány  az elmúlt húsz évben  13 kiadványt jelentetett meg, melyekben feldolgozták azokat a kutatási eredményeket, amiket feltártak az évtizedek során.  A legutóbbi néhány  könyvük közül kiemelhető  a CVSE 75 éves történetét  bemutató  album (Magyar László és Péter Aladár munkája), valamint  a Kürti  Béla által jegyzett   "Ceglédi Tornasport Története" kötet.  Valamennyi  írásos kiadvány megtalálható a sportmúzeum könyvtárában.

 

A Sportmúzeum  által  ápolt  emlékhelyek Cegléden:

  • Városháza udvari panteonja:  Zsengellér Gyula és Gál József  emléktáblái.
  • Ceglédi olimpikonok dicsőségtáblája: Gál József Sportcsarnokban.
  • Gál József emléktáblája: Gál József  Sportcsarnokban.
  • Cegléd sportja megalapítója Paulovits Károly emléktáblája  (Sportmúzeum falán).
  • Városi Sportuszoda: Dr. Kádár Antal  az első uszoda tervezőjének emléktáblája.
  • Paulovits Károly síremléke a Kálvária temetőben,
  • Zsengellér Gyula síremléke az Öregtemetőben.

 

A Ceglédi Sportmúzeum eddigi vezetői:

1992-2000-ig:  Kürti Béla

2000-2005-ig:  Tószegi Miklós

2005-től -   Magyar László

 

A Ceglédi Sportmúzeum címe:

2700 Cegléd, Gubody u 9.  (Városközpont, "TV torony"  mellett).

 

Látogatási idők:

  • minden kedden és csütörtökön 15.00 - 18.00 óra között.
  • Iskolai és más csoportos látogatás esetén  10.00 - 17.00 
  • óra között, előzetes  egyeztetés alapján.

 

Információk: 

2700 Cegléd, Gubody u 9.

Telefon:  06/53/316-930 és 06/30/214-0883

E-mail: sporttort@fibermail.hu

web: http://www.cegledisportmuzeum.hu/