Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

I. ÉS II. VILÁGHÁBORÚ ÁLDOZATAINAK EMLÉKMŰVE -
MAGYAROK NAGYASSZONYA-KÁPOLNA


A város főutcáján, a védett ostorfákkal szegélyezett Rákóczi úton sétálunk tovább. Ezek a fák meghitten szép hangulatot kölcsönöznek a főútnak, amelynek szépségét még inkább fokozzák a századforduló táján épült eklektikus és szecessziós épületek.
Közülük is kiemelkedik a már bemutatott Kossuth Múzeum, valamint a később bemutatandó Kossuth Lajos Gimnázium szecessziós, illetve az Allianz Hungária Biztosító eklektikus épülete.
Az I. és II. világháború hőseinek emlékműve

Az I. és II. világháború hőseinek
és áldozatainak emlékműve

A Rákóczi út és a Széchenyi út sarkán található az I. és II. világháború áldozatainak közös emlékműve. Damkó Józsefnek, az I. világháború ceglédi hőseinek emlékét őrző alkotását 1927-ben avatták fel. Az oszlop hátsó és két oldalsó síkján olvasható az elesett katonák neve. Az emlékművet 1991-ben a II. világháború helyi áldozatainak nevét megörökítő táblákkal egészítették ki. A tervezés Novák István nevéhez fűződik.
Forduljunk a Rákóczi úton jobbra, és sétáljunk tovább a Széchenyi úton!
Ha elérkezünk a jobb oldalon található 87. szám alá, rálelünk a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt kápolnára, amely kimagasló vallási, nemzeti és művészeti értékeket mutat.
A Magyarok Nagyasszonya-kápolna

A Magyarok
Nagyasszonya-kápolna

Népünk attól az időtől fogva, amikor első királyunk, Szent István fiának és örökösének tragikus vadászata után 1038. augusztus 15-én a magyar koronát Jézus anyjának, Szűz Máriának oltárára helyezte, nagy tisztelettel viseltetett Mária iránt, és "Nagyasszonyának" nevezte őt.
E tisztelet jeléül kapta a kápolna a Magyarok Nagyasszonya nevet. Az építési munkálatok 1984-ben kezdődtek, majd 1988. május 28-án Marosi Izidor váci püspök szentelte fel. Tervezője Dr. Kerényi József egyetemi docens, építészmérnök, aki ezt az alkotást élete fő művének tekinti.

 

A tervező ezért a munkájáért 1992. október 25-én az Amerikai Építészek Kongresszusának Arany-díját nyerte el, majd 1996-ban Kossuth-díjat kapott. Az oltárban Szent Celesztin és Szent Fortunatus ereklyéit helyezték el.
A szentélyben látható Madonna-szobrot Melocco Miklós faragta fehér márványból, az udvarban álló "pelikános kút" Stremeny Géza alkotása.
 A kápolna napjainkra igazi zarándokhely lett. Japánból, az Egyesült Államokból, Németországból, Belgiumból, Szlovákiából, Erdélyből érkeznek a zarándokok.

 

A Magyarok Nagyasszonya-kápolna A Magyarok Nagyasszonya-kápolna A Magyarok Nagyasszonya-kápolna
Az udvarban álló "pelikános kút"   Szent István-torony
és harangláb
Szentmisék rendje: vasár- és ünnepnapokon fél 9 órától.
A kápolna megtekinthető előzetes bejelentkezés alapján:
Újplébánia, Széchenyi út 75. Tel.: (53) 310-648
« vissza folytatás »

Kulcsszavak: világháborús emlékmű