Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

MAGYAROK NAGYASSZONYA KÁPOLNA TÖRTÉNETE


Magyarok Nagyasszonya KápolnaNépünk attól az időtől fogva, amikor első királyunk, Szent István fiának és örökösének tragikus vadászata után 1038-ban a magyar koronát Jézus anyjának, Szűz Máriának oltárára helyezte, nagy tisztelettel viseltetett Mária iránt, és "Nagyasszony"-ának nevezte őt.

 

Amikor Cegléden 1932-ben a nép kívánságára a Fegyver téren egy 5 x 4 méteres helyiségben megalakult a város északkeleti részét kiszolgáló lelkészség, a kis oltárra a Nagyasszony szobra került. 1936-ban az akkor közel 5000-es közösség átköltözött egy 1838-ban épült Széchenyi úti parasztházba, melynek sárból döngölt félszerét két részre osztották: az egyik kápolna. a másik tanterem lett.

 

Magyarok Nagyasszonya Kápolna1978-ban megszűnt az iskola, s a közben plébániai rangra emelt új egyház 1982-ben elvi engedélyt kapott új kápolna építésére.

 

Kiss Ede talajszilárdsági mérései után Kerényi József és Letanóczki Gyula tervei alapján a helyi DÉTÉV alkotta meg azt a szép épületegyüttest, amely az Építésügyi Minisztériumtól 1987-ben az "elismerésre méltó" oklevelet kapta.

 

A Madonna szobrát Melocco Miklós faragta fehér márványból.

 

A kápolna piros-fehér-zöld színei, felül a 23 karátos aranylemezzel borított koszorú, elöl a bolgár-moldvai hatású 49 íves kolostorkerengő, középen a körtemplom, amely kilátást enged egy "finn" szabad kápolnára, történelmi és nemzetközi kötődéseinket jelképezik.

 

Magyarok Nagyasszonya KápolnaAz új kis templomát felépítő lelkes közösség ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik itthonról és külföldről adományaikkal segítették a "Magyarok Nagyasszonya" új szentélyének megépítését.

 

A 4-es főút 69. km-kövénél Cegléd felé fordulva a vasúti felüljáró után elérkezünk a négysávos Széchenyi úthoz, amelyen ha balra rátérünk, a negyedik kereszteződés után elérjük a 87. szám alatt fekvő kápolnát, amely vallásos nemzeti és művészeti értékeket kínál.