Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

KOSSUTH MÚZEUM


Kossuth Múzeum

2700 Cegléd, Múzeum u. 5.

Telefon: 53 310 637

Zsebtelefon: 30 308 9983

E-mail: kossuthmuzeum@kossuthmuzeum.com

facebookA Kossuth Múzeum a facebookon

Kossuth Múzeum Cegléd

Kossuth Múzeum Cegléd

 

     Cegléd elöljárósága néhány helybeli polgár kezdeményezésére 1917-ben alapította a Kossuth Múzeumot. A gyűjtemény 1956-ban költözött mai helyére, abba a szép épületbe, melyet ifj. Nagy János építész tervei alapján 1907-ben építettek fel.

 

Kossuth Múzeum Cegléd

Részlet a Tükör valék… című kiállításból

     A ceglédi Kossuth Múzeum őrzi az ország leggazdagabb, Kossuth Lajossal és a családjával kapcsolatos gyűjteményét. Kéziratok, ábrázolások, személyes használati eszközök, bútorok, kiadványok, pénzek, kitüntetések, emléktárgyak alkotják ezt a páratlan kollekciót. A múzeum egyik önként vállalt kötelessége a ceglédi Kossuth-kultusz hagyományának ápolása, melyet a nagy múltú közösség, a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör mindenkori tagjainak jóvoltából örökít tovább az utódoknak. E semmihez sem hasonlítható jelenség 2014-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére is.

 

Kossuth Múzeum Cegléd

A ceglédi Kossuth-beszéd
emléktáblája a Kossuth téren

     A Kossuth Múzeum területi múzeum, azaz gyűjti, megőrzi és nyilvánosságra hozza Ceglédnek és környékének történeti, néprajzi emlékeit is. Történeti gyűjteményét változatos műfajú dokumentumok és műtárgyak alkotják: fotók, aprónyomtatványok, plakátok, képeslapok, iratok, kéziratok. Páratlan helytörténeti dokumentáció ez, melyet kiegészít az adattárban őrzött, a múzeum működésével kapcsolatos, tekintélyes mennyiségű feljegyzés.

Néprajzi gyűjteménye kézműves- és ipartörténeti és egyéb használati tárgyakat őrzött meg, melyek szintén a város történetének nélkülözhetetlen dokumentumai közé tartoznak.

A képzőművészeti gyűjtemény is elsősorban helyi alkotók műveiből áll össze; közülük Benedek Péter, az egykori tehetséges parasztfestő a legismertebb személyiség. A múzeum szakkönyvtára nyitva áll a kutatók előtt is: helytörténeti, néprajzi, régészeti, témájú könyveket olvashatnak itt az érdeklődők.

 

Kossuth Múzeum Cegléd Kossuth Múzeum Cegléd Kossuth Múzeum Cegléd
A ceglédi 100-as küldöttség emléktáblája
a Kossuth Múzeumban

 Felirat a Kossuth Múzeum

előcsarnokában

Oklevél az UNESCO listára való felvételről

 

     A múzeum állandó kiállítása Kossuth Lajos életének dokumentumait mutatja be; a jelenleg látható tárlat 2000-ben nyílt meg, de magában foglalja azokat a tárgyakat is, amelyek a múzeum alapításával egyidőben kerültek a városba. Az időszaki kiállítások közül a Patkós Irma színésznő hagyatékát ismertető tárlat a legnépszerűbb, de ezenkívül évente öt-hat alkalommal láthatnak a vendégek újabb kiállításokat a múzeumban.

 

A Kossuth kedvence nevű sütemény a Békebeli cukrászdából

A Kossuth kedvence nevű sütemény
a Békebeli cukrászdából

     A kiállításokon kívül nyomtatott kiadványokkal igyekeznek a Kossuth Múzeum munkatársai a történelmi ismeretterjesztést szolgálni. A Ceglédi Füzetek című kiadványsorozat 1957 óta hozza nyilvánosságra a helyi történeti, néprajzi, képzőművészeti kutatások eredményeit. Természetesen az internet világa sem maradhat ki a Kossuth Múzeum eszköztárából: honlap és Facebook bővíti ki a múzeumbarátokkal tartott kapcsolat lehetőségét.

 

 

Állandó kiállítás:  Tükör valék…. Dokumentumok Kossuth Lajos életéből
Időszaki kiállítás:
  • Patkós Irma ceglédi színésznő hagayatéka
  • Foto Hungarikum 2015. A MAFOSZ kiállítása a Magyar Fotográfia Napja alkalmából
  • "Tartsanak meg engem, öreg szolgájukat, jó emlékezetükben". A ceglédi Kossuth-kultusz ritkán látható dokumentumai
Nyitva tartás:

Április 1-jétől október 31-éig 9-17 óráig,

november 1-jétől március 31-éig 10-18 óráig.

Minden hétfőn zárva.

Belépőjegyek:

felnőtteknek 600,-

diákoknak, nyugdíjasoknak 300,- Ft.

Tárlatvezetés: 3000,- Ft