Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

A PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL HÍREI

12345678910
oldal:1/89 bejegyzés:10/883

Fellobbant az első láng »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.11.29. 17:55
Fellobbant az első láng
A hit gyertyáját gyújtották meg a Pest Megyei Kormányhivatal adventi koszorúján.
Már többéves hagyománya van annak, hogy a Vármegyeháza díszudvarán az adventi vasárnapokat megelőzően közös gyertyagyújtásra gyűlnek össze a munkatársak. Így volt ez az idei első alkalommal is.Tarnai Richárd főispán a várakozás és a hit fontosságát emelte ki egy olyan időszakban, amikor számos nehézséggel kell szembenéznie nemcsak hazánknak, hanem egész Európának.A közelgő karácsonyra való lelki ráhangolódást a kórus énekekkel segítette, majd az első gyertya megnyújtása után a kormányhivatal vezetője mindenkinek áldott adventet kívánt.

Építésügyi szakmai nap »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.11.29. 17:50
Állományüléssel egybekötött konferenciát tartott az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály.

A Covid-fertőzés óta nem volt mód arra, hogy a munkatársak közösen áttekinthessék tevékenységüket. Ez, valamint az egységes jogalkalmazás és egymás munkájának mind jobb megismerése is célja volt a Vármegyeháza dísztermében megrendezett fórumnak.

Tarnai Richárd főispán a megnyitón kiemelte, a főosztály személyi és szervezeti átalakításának célja az ott folyó szakmai munka megerősítése volt, amely hatékonynak bizonyult.

A jelenlévőket Farkas Dalma Judit főosztályvezető is köszöntötte, majd Horváthné Sterk Katalin és Kiss Andor az építésfelügyeleti hatáskörrel kapcsolatos feladatokról tartott előadást.

Okrutay Miklós osztályvezető az általa vezetett, óbudai Zichy-kastélyba költözött Örökségvédelmi Osztályt mutatta be, majd a főosztályhoz csatolt két terület, a Nemzetgazdasági Szempontból Kiemelt Jelentőségű Ügyek, valamint a Kisajátítási Osztály tevékenységéről beszélt Lex Dóra és Makkai-Várkonyi Ildikó. A rendezvény zárásaként a Vármegyeháza épületét járhatták be a résztvevők.

Egyetemisták ismerkedtek a közigazgatással »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.11.29. 17:38
Egyetemisták ismerkedtek a közigazgatással
Államtudományi mesterszakos hallgatók vendégeskedtek a Vármegyeházán.

Az állami működés szinte minden területén és szintjén dolgozhatnak azok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományi mesterképzési szakjára jelentkeznek és diplomát szereznek. Az államtudományi doktori címmel is járó osztatlan képzés az egyetlen hazánkban, amely az állami tisztviselői rendszerben közvetlen képesítést ad vezetői beosztásra.

Az öt éves időtartamú, nappali és levelező munkarendű képzés elsősorban államtudománnyal foglalkozik, de jog-, gazdaság- és politikatudományi, valamint infokommunikációs ismereteket is nyújt. Az oktatás során külön figyelem irányul a gyakorlati ismeretek elsajátításra, ennek keretében látogathattak el a hallgatók a Pest Megyei Kormányhivatalhoz.

Tarnai Richárd a főispáni cím kapcsán felidézte annak Szent István-i alapítását, amelyet a tanácsrendszer bevezetésével töröltek el a kommunisták, majd állított vissza a kormányzat idéntől a 950 éves történelmi hagyomány jegyében. A kormányhivatal vezetője ezt követően beszélt a 2011-től működő igazgatási struktúra főbb elemeiről.

Az egyes szakterületek általános működéséről Iróczki Lénárd főosztályvezető, a járásokról Nyikos Tamás hivatalvezető tartott előadást a diákoknak, akik a program zárásaként a Vármegyeháza főbb nevezetességeit is megtekinthették.

(Nemzeti Közszolgálati Egyetem/Pest Megyei Kormányhivatal)

Ülésezett a Magyar Kormánytisztviselői Kar »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.11.29. 17:32
Ülésezett a Magyar Kormánytisztviselői Kar
Az ötéves ciklust lezáró konferenciát a Nemzeti Védelmi Szolgálattal közösen szervezték a területi etikai bizottságok részére.

A szakmai értekezlet egyik feladata a Hivatásetikai Kódex megalkotása és a hivatásetikai eljárások lefolytatása.

Tarnai Richárd főispán köszöntőjében hangsúlyozta, a felelős munkavégzés során fontos megtalálni az egyensúlyt a jog és a jóhiszeműen lefolytatott eljárás gyakorlata között. Hozzátette, hivatalvezetőként pozitív irányban elfogult a kollégáival, ugyanakkor nagy jelentősége van a hibák kiküszöbölésének is.

A bizottság tagjainak és az érintett szakembereknek a kapcsolódó jogágakkal összefüggésben naprakész ismeretekkel kell rendelkezniük, valamint kiemelt jelentősége van a korrupció-megelőzés terén elért eredmények és a jövőbeni fejlesztési irányok megismerésnek is. A műhelymunka keretében a tapasztalatok megosztásával a tagok egymás munkáját is segíteni tudták.

(Magyar Kormánytisztviselői Kar/Pest Megyei Kormányhivatal)

Védett teknősöket vettek nyilvántartásba »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.11.29. 17:17
Védett teknősöket vettek nyilvántartásba
A természetvédelmi osztály nemzetközi egyezmény keretében követi folyamatosan nyomon a hüllők életútját.

A természetvédelmi osztály nemzetközi egyezmény keretében követi folyamatosan nyomon a hüllők életútját.

A teknősök haspáncéljának mintái az egyedek határozó bélyegei, amelyeket 30 napos kortól fotóznak egészen addig, amíg a haspáncél nem éri el a 10 cm-t. Ezután csippel kell megjelölni az egyedeket, majd hat hónaponként kell újra fotózni a nyomon követhetőség miatt.

A washingtoni egyezmény a vadon élő növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem során védi azok fennmaradását, amely mintegy harminchatezer állat- és növényfaj kereskedelmét szabályozza hatékonyan.

Tarnai Richárd főispán a védett állat- és növényfajok védelme kapcsán emelte ki a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai által végzett munka fontosságát. Magyarországnak hármas szerepe van az Egyezmény végrehajtásában. Az ország területén átmenő tranzitszállítmányok ellenőrzése, illetve az illegális eredetű példányok kiszűrése mellett a hazai felvevőpiac, valamint a hazai fajok nemzetközi kereskedelemben való nyomon követése és jogellenes forgalomba hozatalának megakadályozása egyaránt kiemelt feladat.

Takács Gábor természetvédelmi szakügyintéző görög, szegélyes, egyiptomi, valamint párduc teknős, összesen 307 példány mintázatát rögzítette digitálisan.

Sorsfordítás »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.10.25. 13:23
Sorsfordítás
Plakátkiállítás nyílt az 1956-os forradalom alkalmából a Vármegyeházán.

A Pest Megyei Kormányhivatal díszudvarán október 23-a tiszteletére tartottak megemlékezést, a jelenlévőket Tarnai Richárd főispán köszöntötte.

Az ünnepségen Földváryné Dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mondott beszédet, aki megnyitotta a „Sorsfordítás” című plakátkiállítást. A bemutató a kollektivizálás bűntettjére, a földjétől megfosztott parasztság tragédiájára hívja föl a figyelmet.

A kiállítás november 4-ig tekinthető meg.

Szentendrén rendezték meg az Országos Haditorna Verseny Pest megyei döntőjét »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.10.25. 13:10
Szentendrén rendezték meg az Országos Haditorna Verseny Pest megyei döntőjét
A megmérettetés célja, hogy a diákok a felkészülés közben jobban megismerjék a katonai pályát és összemérhessék egymással elméleti, illetve gyakorlati tudásukat.

Az MH Altiszti Akadémián megtartott programon Tarnai Richárd Pest megyei főispán köszöntőjében a sport fiatalok életében betöltött szerepét hangsúlyozta, amely a hazaszeretettel párosulva garanciát tud adni arra, hogy az ország védelme a jövő nemzedék kezében is biztonságban lesz. Hozzátette, hazánkban béke idején rendezhetik meg a versenyt, miközben keleti szomszédunkban dúl a háború.

A megyei döntőn 11, négyfős csapat vett részt. Az akadálypálya leküzdése mellett a fiataloknak az elsősegélynyújtás terén, légpuska-lövészetben, gránátdobásban és fegyveres váltófutásban is helyt kellett állniuk.

A területi döntőt végül a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium csapata nyerte, ezzel bejutottak a jövő tavaszi országos döntőbe. A dobogóra még a Gödöllői Református Líceum Gimnázium két csapata állhatott fel: a III. számú csapat második lett, az I. számú pedig a harmadik helyen végzett. A legjobban küzdő csapat különdíját a halászteleki Bocskay István Gimnázium I. csapata kapta. A legjobb lövész Püspök Milán, a Gödöllői Református Líceum diákja lett, míg a legjobb akadályfutó díját szintén a halászteleki iskolából érkezett Nagy Zalán érdemelte ki.

A versenyzés mellett a diákok továbbtanulási tippeket is kaphattak. A toborzó sátorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és az MH Altiszti Akadémia „Acélkocka” Altisztképzési Rendszerébe nyerhettek betekintést.

A versenyt az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Hadkiegészítő Toborzó Központja szervezte.

(honvedelem.hu ; Pest Megyei Kormányhivatal)

Állami szerepvállalás a gyermekvédelemben »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.10.19. 18:15
Újszerű módon, az intézményrendszeren kívüli megközelítésben vizsgálták a gyermek- és ifjúságvédelem területén dolgozó szervek tevékenységét a Pest Megyei Kormányhivatal konferenciáján.

Tarnai Richárd főispán a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, céljuk annak bemutatása, hogy a mindennapokban milyen módon járnak el az állami szervek a hatályos jogszabályoknak megfelelően, amikor a kiskorúakat védik.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője két olyan ügyet – egy multinacionális cég üdítőreklámját és egy mesekönyvet – is megemlített, amely az intézmény hatáskörébe tartozott, és amelyekben közérdekű bejelentések segítségével sikerült eredményesen eljárni.

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára a jövőt jelentő gyermekek védelmében az állami szerepvállalás fontosságát emelte ki. Ez egyrészt a családtámogatás különböző formáit, másrészt a reklámtilalmakat és a piacfelügyeletet is magába foglaló preventív intézkedéseket, valamint a gyámhatóságok tevékenységét is jelenti.

Koller Edit, a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályvezetője elmondta, a fogyasztóvá vált gyermekek érdekében mindig az Alapörvény szellemében járnak el, amikor kollégáival a vállalkozások működésével összefüggésben lévő jogsértéseket vizsgálják.

A konferencia keretében Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a gyermekvédelmet érintő reklámokról, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a gyermekeket és fiatalkorúkat érintő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról, Nagy László, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága általános elnökhelyettese a dohányzás és szerencsejáték népszerűsítésének visszaszorításáról, Eitmann Norbert, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője a fogyasztóvédelem gyermekeket és fiatalkorúakat fókuszba helyező jövőképéről beszélt előadásában.

Új hivatalvezető a Dabasi járás élén »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.10.17. 17:52
Október 15-től Tóth-Fábián Melinda irányítja a Dabasi Járási Hivatalt.

Tarnai Richárd főispán átadta megbízólevelét és gratulált a kinevezett új járási hivatalvezetőnek.

Alkalmatlan fékrendszerrel közlekedett a szerb honosságú nyerges vontató »

Forrás: Pest Megyei Kormányhivatal - 2022.10.17. 17:36
A Pest Megyei Kormányhivatal a Ceglédi Rendőrkapitánysággal tartott közös ellenőrzést.

A vizsgált hét járműből, járműszerelvényből kettőnél tártak fel hiányosságot a Közlekedésfelügyeleti Főosztály munkatársai. Tarnai Richárd főispán elmondta, egy szerb honosságú nyerges vontató és félpótkocsiból álló járműszerelvény ellenőrzése során a félpótkocsi üzemi fék és rögzítő fékrendszere alkalmatlan volt a közúti közlekedésre. A félpótkocsi továbbközlekedését a hibák kijavításáig megtiltották, a jogsértésért közigazgatási bírságot szabtak ki. Egy magyar honosságú járműszerelvény nyerges vontatójának üzemi fékrendszere sem felelt meg a jogszabályban előírt hatás-feltételeknek. A félpótkocsin a kereszttartó törött volt, továbbá a gumiabroncs futófelülete sem volt megfelelő. A jogsértés miatt új műszaki vizsgálatot rendeltek el, valamint közigazgatási bírságot is kiszabtak. A hatóság munkatársai továbbra is fokozottan ügyelnek a közlekedés biztonságára, hogy mindenki épségben eljusson a tervezett úti céljához.