Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

TOLDY FERENC KÓRHÁZ-RENDELŐINTÉZET


A Ceglédi Toldy Ferenc Kórház honlapja:
www.toldykorhaz.hu

 

A kórház rövid története:

 

Ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet

Múltunk, gyökereink megismerése nem öncélú kíváncsiság, nélküle nem érthetnénk meg a jelent, tanúságai nélkül nem tervezhetnénk meg a jövőt.
Az első ceglédi városi Kórházat a Pesti út melletti "Vörös ökör" nevezetű fogadóból alakították át 1873-ban 24 ággyal. A kórház alapító levele Czeglédi Városi Ápolda nevet említ.
Az első világháború idején átmenetileg Cegléden működött egy szükség kórház is, sebesült katonák gyógyítására.
Ezt követően továbbra is csak a régi 24 ágyas Ápolda töltötte be Cegléd város kórházának szerepét. 1923-ban alapították és hozták létre adományból a "B. Molnár Erzsébet Szülészeti-nőgyógyászat Kórházat". Ebben a felújított kórházban 32 felnőtt és 16 csecsemő ágyat alakítottak ki korszerű műtővel. Ez a Szülőotthon 1970-ig - az új ceglédi Kórház átadásáig működött.

 

1930-ban a Törtei úton egy katonai lazarettből alakítottak ki egy városi kórházat, amelyben sebészetet, belgyógyászatot, röntgent és laboratóriumot hoztak létre.

1933. január 1-jével történt az első "integráció" a Törteli út és a Szülészeti Kórház összevonásával. Az összevont kórház első igazgató főorvosa dr. Gombos Dénes szülész-nőgyógyász volt.

A II. világháborút követően ez a ceglédi Kórház tovább bővült újabb pavilonokkal és szakmai osztályokkal (Fül-orr-gégészet, Csecsemő és Gyermekosztály). 1957-ben a ceglédi Kórház már 250 ággyal rendelkezett. 1965-ben hagyták jóvá az új ceglédi Kórház program tervét, 1966-ban megkezdődött az építés, amely három évig tartott.
Az új kórház átadási ünnepét 1970 március 11-én tartották.

Az új 7 emeletes kórház épületben 476 ágyat helyeztek el, majd 1974-ben és 1975-ben újabb pavilonok kerültek megépítésre a 274 elmegyógyászati ágy befogadására. Az ún. régi kórház épületében 1975-ben fejeződött be a Traumatológiai osztály kialakítása és bővítése.

 

Ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet

Az 1970-es, 1980-as években dinamikusan nőtt a kórház ágyszáma, újabb szakmák és osztályok kerültek kialakításra (Szemészeti osztály, Intenzív osztály). 1989-ben a kórház össz ágyszáma 1033 ágy volt. 1991. január 1-jétől megindult a kórház ágyszámának és struktúrájának leépítése.
1995-ben állami céltámogatásból egy új épülettel bővültünk, ahol a Központi gyógyszertárat és a Központi laboratórium kémiai laboratóriumát helyeztük el.
1997. február 1-jén kezdte meg működését a vállalkozói tőkéből felépült Fresenius Művese állomás, mely akkor Pest megye egyetlen művese állomása volt. 1997 év végén címzett állami támogatásból megkezdődött a kórház 1,7 MFt-os nagyságrendű rekonstrukciója. A rekonstrukció első felében egy új épület felépítésével új helyre került a kórház Radiológiai osztálya, Központi anaesthesiológiai és intenzív therápiás osztálya, és a Patológiai osztály egy része.
2001-ben fejeződött be a Központi műtőblokk, a Központi sterilizáló, a Szülőszoba és a Patológiai osztály másik felének felújítása. Ugyancsak 2001-ben megalakult a Krónikus belgyógyászati osztály.
A baleseti sebészeti szakrendelések és a Traumatológiai osztály 2002-ben kapott helyet a főépületben. Ugyanekkor a Krónikus belgyógyászati osztály 19 ággyal bővülve a traumatológia helyére költözött.
2003-ban könyv jelent meg "KÓR-HÁZ-KÉP" címmel Zimonyi Zita szerkesztésében a Toldy Ferenc Kórházról.
2005-ben címzett támogatással megtörtént a főépület külső nyílászáróinak cseréje, valamint külső hőszigetelése, melynek révén az épület új arculatot kapott.
2006 februárjában Sürgősségi betegellátó osztály kezdte meg működését a főépületben.
2007 tavaszán 53 ággyal megalakult az Ápolási osztály. Ugyanezen év őszén megkezdődött a Törteli úti telephely főépületéhez vezető felüljáró felújítása, melyet 2008 tavaszán adtak át.
2008-ban a Gyógyszertárnak és a Központi laboratóriumnak helyet adó épület tetőterében kialakított részbe költözött a Bakteriológiai laboratórium.
2010, majd 2011 tavaszán az Ápolási osztály magántőkéből összesen 22 új ággyal bővült. A komfortos, új kórtermek a XXI. századnak megfelelőek.
2010 augusztusában - Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával - A Rákóczi úton lévő Rendelőintézet akadálymentesítésére került sor.
2011 júniusában fejeződött be - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 50 %-os támogatásával - a három elme pavilon külső nyílászáró cseréje és hőszigetelése, melynek révén az épületek új külsőt kaptak.

 

Intézetünk az ISO 9001:2000 Minőségirányítási szabvány és a HACCP élelmezésbiztonsági rendszer követelményeinek megfelelően működik.