Cegléd Város Hivatalos Honlapja

betűméret:
Alapértelmezett színséma

ÖNTÖTTVASKÁLYHA - GYŰJTEMÉNY


ÖNTÖTTVASKÁLYHA - GYŰJTEMÉNY

 

ÖNTÖTTVASKÁLYHA-GYŰJTEMÉNY
Létrehozója: Mózes József
Látogatható: Előzetes bejelentkezés alapján
Cím: 2700 Cegléd, Dessewffy u. 70.
Telefon: Tel: 53/315-638
E-mail info@ontottvaskalyha.hu
Honlap: www.ontottvaskalyha.hu

ÖNTÖTTVASKÁLYHA - GYŰJTEMÉNY AJÁNLÁS

   A ceglédi Mózes család öntöttvas kályháinak megtekintését szívesen ajánlom mindenki figyelmébe.

   A kiállítás a XIX. század második felében virágkorát élő vasöntészet művészi igénnyel megformázott emlékeit vonultatja fel, amelyek a történelmi Magyarország ma már jórészt határainkon kívül eső területén működő egykori vasöntödéiben készültek. Ekkor az ország 79 öntödéje közül mintegy 20 üzemben gyártottak a kimondottan ipari öntvényeken kívül ún. kereskedelmi öntvényeket is. Ezek közé tartoztak a háztartási eszközök, így a vasalók, a különféle mérlegek, súlyok, mozsarak, lábasok, tarkedlisütők, a takaréktűzhelyek és a kályhák.

ÖNTÖTTVASKÁLYHA - GYŰJTEMÉNY

   Az öntöttvas kályhák a XVIII. század végén kezdik felváltani az addig használatos cserépkályhákat. A kisnemesi és polgári lakások, később pedig a paraszti szobák fűtésére alkalmas kályhák egyre több öntöde terméklistájára kerülnek föl. A csak fával fűthető egyszerűbb szerkezetek mellett megjelennek a szénnel, majd koksszal fűthető kályhák, s a rostélyos oszlopkályhákat főzőkészülékkel, melegítő- szinttel egészítik ki. A füst útját meghosszabbító, ún. etázskályhák, a huzatszabályozós, vagy a belső terelőlemezekkel, ill. tűzálló béléssel ellátott fűtőalkalmasságok választéka más-más variációban igyekszik a vevők igényeinek megfelelni.

  A domborművek, a bordázatok növelik a hűsugárzó felületet, és a mintakészítő maestereknek módot adtak arra is, hogy a kor ízlésvilágának megfelelő klasszicizáló, romantikus vagy barokkos, majd később, a XX. század elején szecessziós motívumokkal díszített kályhákat gyártsanak.

 

ÖNTÖTTVASKÁLYHA - GYŰJTEMÉNY

   A Mózes-féle gyűjtemény szinte minden jelentős kályhagyártó öntöde (Hizsnyóviz, Kalán, Nadrág, Dolha, Munkács-Frigyesfalva, Turjaremete, Diósgyőr) termékét felvonultatja, s ezek közül is a leglátványosabb, a szögletes keresztmetszetű, lapokból összeállítható, ún. szekrénykályhákból láthatunk itt szép példányokat. Bár a "Blansko" és "Teschen", valamint a "Horzovitz" jelzésű darabok nem a történelmi Magyarország öntödéinek a termékei, jelentőségük mégis nagy, mert a kereskedelem útján hazánk területére szállított korabeli termékek reprezentánsai.

   Örülünk, hogy ismét gyarapodott a művészi öntöttvas tárgyak gyűjtőinek köre, s kívánom, hogy hasonló ismertségre tegyen szert, mint az ország más helységeiben lévő kollekciók. A gyűjtemény gondozásához további sok erőt, s a régi bányász-kohász köszöntéssel kívánok jó szerencsét.

 

Dr. Lengyelné Kiss Katalin
múzeumigazgató
Öntödei Múzeum


Kulcsszavak: kályha múzeum kályhamúzeum