CEGLÉDI ÉTELEK
Az alábbi receptek az Imregi Vendéglő ajánlásával készültek.
Részlet az Imregi fivérek bemutatkozásából:
"...Éttermünket 2002. szeptember 11-én nyitottuk, az akkor népszerűsödő pizzériák és gyorséttermek árnyékában, amikor kezdtek eltűnni a hagyományos magyar ételeket kínáló éttermek.
Tovább ►
Természetesen tudjuk, hogy ez mellett kínálnunk kell könnyebb és vegetáriánus ételeket is. Konyhánkat röviden így jellemezzük: magyaros ízek mediterrán behatásokkal.
Vitrinünk tanúskodik szakácsaink felkészültségéről, ahol láthatók a gasztronómiai versenyeken elért eredményeink. Állandó részvevői vagyunk a Ceglédi Bor- és Laska Fesztiválnak. A laskaleves és az öreglaska a ceglédi emberek hagyományos étele.
Elkötelezett hívei vagyunk a magyar bornak, de ételeinkhez legfőképpen a helyi termelők borait ajánljuk. Ételeinket jó szívvel kínáljuk, amennyiben ízlett vagy észrevétele van azt vendégkönyvünkbe kérjük jegyezze le. Véleményére kíváncsiak vagyunk és megtisztel vele.
Jó étvágyat kíván vendéglőnk teljes személyzete és
Imregi Tibor
Imregi Ferenc
Imregi Zsolt
Elrejt ▲
oldal:1/1 bejegyzés:2/2
Ceglédi "öreg laska"
A kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, a zsír felét leszűrjük, s ezen aranysárgára pirítjuk a szárított, tört laskát.A szalonnás részre apróra vágott vöröshagymát teszünk, s üvegesre pirítjuk. Paprikát, paradicsomot adunk hozzá, s tovább pirítjuk. A tűzről levéve fűszerpaprikát adunk hozzá. Beletesszük a karikára vágott zöldséget, répát, burgonyát, s kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük.
A félfövésben lévő zöldségekhez adjuk a füstölt szalonna zsírján pirított laskát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s lassú tűzön főzzük. Folyamatosan pótoljuk a folyadékot, amit a tészta felvesz, hozzáadjuk a füstölt kolbászt, s készre főzzük. Törekedjünk arra, hogy szinte az összes levet elfőzzük alóla. Az utolsó pár percben friss vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ínyencek főzhetik borsóval vagy szegfűgombával is. Forrón tálaljuk, s kovászolt házi cipóval ajánljuk alföldi vörösborral.
Ceglédi laskaleves
|
- 1 marék laska tészta
- 1 fej hagyma
- pici olaj vagy szalonna zsír
- 1 nagyobb krumpli
- 2 szál répa
- fél gumó zeller
- 1,3 l víz
- 2 teáskanál pirospaprika
- só,
- egész bors
|
A tésztát az olajon megpirítjuk, ki mennyire szereti. Ha elértük a kívánt pirulási fokot, akkor belerakjuk az felszeletelt hagymát és megvárjuk míg üveges lesz. Ekkor félrehúzzuk és megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük és visszatesszük a tűzre. Ezután felöntjük vízzel, belerakjuk a répát és a zellert. Érdemes vékonyra szeletelni, mert akkor hamar elkészül a leves. Megvárjuk míg majdnem puha lesz, ekkor belerakjuk a vékonyra szelt krumplit és összefőzzük. A legvégén megszórjuk zeller- vagy petrezselyemzölddel.
|