MEZŐGAZDASÁG
Cegléden, mint hagyományos mezőgazdasági városban tradicionális termelő ágazatnak számít a borászat, a szőlő és egyéb gyümölcsök termesztése, a kertészet, a szántóföldi termelés, a szarvasmarha-, sertés- és juhtenyésztés. Ezek az ágazatok az utóbbi időben újra fellendülést mutatnak, különösen a bortermelés.
A Gödöllői dombság déli lankái biztosítanak kitűnő meszes talajt a szőlő megművelésére, melyek főként családi vállalkozások birtokában vannak. A legtöbb borásznál hangulatos pincékben és termekben kóstolhatják a látogatók a termelők borait, melyek között versenyeken díjazott borokat is fogyaszthatnak. A családi borászatok hálózatos összefogásával turistákat vonzó borút alakítható ki.
A város mezőgazdaságilag hasznosítható területein törekednek az optimális termelési mód kihasználására. A város északi, jobb minőségű kötött talajain a szántóföldi kultúrák uralkodnak, míg délen a laza szerkezetű homoktalajokon kertgazdálkodásra koncentrálódó tanyák sorakoznak. A térség kevésbé jó minőségű talajain rét, legelő és erdőgazdálkodást folytatnak.
|