ENGLISH DEUTSCH
Ma 2022. augusztus 16. kedd, Ábrahám napja van. - Holnap Jácint napja lesz.

ESEMÉNYNAPTÁR

Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Mai mozi műsor

Ma már nincsenek előadások...
További előadások »

www.cegledkartya.hu

www.cegledkartya.hu

www.cegledfurdo.hu

www.cegleditermal.hu

www.varvag.hu

www.varvag.hu

www.cvf.hu

www.cvf.hu

www.ctv.hu

www.ctv.hu

cegledisportcentrum.hu

www.cegledisportcentrum.hu

www.okoviz.hu

www.okoviz.hu

www.cegledikultura.hu

cegledikultura.hu

Szennyvízszállítás

www.comboscsatornatisztitas.hu

2700 Cegléd, Ölyv u. 4.

Tel: 06 53/707-050

Mobil: 06 30/6353-018

Email:

combos@t-online.hu

combosbt01@flah-net.hu

Web:

comboscsatornatisztitas.hu

Közösségi Sportváros Vagyunk

HÍREK A MEGYEHÁZÁRÓL

12345678910
oldal:1/44 bejegyzés:10/431

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án Hévízgyörkön! »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 12. péntek, 11:22
Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án Hévízgyörkön!
Pest Megye Önkormányzata és Hévízgyörk Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2022. augusztus 20-án a Szent István napi ünnepségre.

Pest Megye Önkormányzata és Hévízgyörk Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját 2022. augusztus 20-án a Szent István napi ünnepségre.

 

www.pestmegye.hu

Az Év Digitális Faluja 2022 - pályázat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 09. kedd, 12:11
Az Év Digitális Faluja 2022 - pályázat
Az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, ötezer főnél kisebb lélekszámú települések ismét négy kategóriában pályázhatnak Az Év Digitális Faluja címre. Az elsőként tavaly odaítélt, nagy sikert aratott Az Év Digitális Faluja

Az innovatív digitális megoldásokat alkalmazó, ötezer főnél kisebb lélekszámú települések ismét négy kategóriában pályázhatnak Az Év Digitális Faluja címre. Az elsőként tavaly odaítélt, nagy sikert aratott Az Év Digitális Faluja díjat 2022-ben a Neumann János Nonprofit Kft. hirdeti meg. A technológiai innovációkat alkalmazó települések számára kiírt pályázat célja, hogy a kistelepülések egyre inkább képesek legyenek megvalósítani és bemutatni a digitális fejlesztéseket, adottságaikra építve kiaknázni a bennük rejlő lehetőségeket. A pályázat célja továbbá, hogy segítse az 5000 fő alatti közösségek erősítését és a térségszintű fejlesztések elterjedését, valamint a magyarországi települések szoros technológiai együttműködéseit.

Az Év Digitális Faluja címre az idei évben is a technológiai innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti - települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma.

A díj a pályázó településen bevezetett és alkalmazott okos város, okos falu módszerek és technológiák alapján nyerhető el.

A bírálat során vizsgálják a bevezetett technológiákra vonatkozó komplexitást, az integráció mélységét, valamint a társadalmi közösségfejlesztő erejét is. Fontos tényező, hogy a település smart fejlesztése(i) a településszerkezeti adottságokat figyelembe véve, társadalmi – környezeti – gazdasági hasznosulást eredményezően valósuljanak meg. Mindezek megléte mellett elengedhetetlen a felkészült szakértő humánerőforrás, hiszen ők rendelkeznek azokkal az elméleti és gyakorlati ismeretekkel, illetve kompetenciákkal, amelyek elengedhetetlenek az egymással integritásban álló okos város, okos falu fejlesztések megvalósulásához.

A részletes pályázati kiírás és jelentkezés a https://digitalisfalu.hu/ev-digitalis-faluja-dij/ oldalon érhető el.
A weboldalon elérhető példatárban olyan technológiai innovációk és okos megoldások találhatók, amelyek iránymutatásul szolgálnak a benyújtandó pályázatokhoz.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. szeptember 9.

Nyeremények:
• Az Év Digitális Faluja 2022 cím és tábla
• 1 éves ingyenes regisztráció az Okos Város Piactéren
• Településszonda
A Településszonda a település számára készített, a településvezetés és a települési szervezetek munkáját segítő stratégiai fejlesztési dokumentumcsomag, amely a helyi és térségi helyzetelemzésre alapozva rajzolja fel a település problématérképét, illetve írja le a fejlesztés lehetséges irányait és feladat-, projekt-, illetve beruházás-szintű javaslatot fogalmaz meg a közeljövő cselekvési lehetőségeire vonatkozóan.
• Okos falvak tanulmányút (Csehország)

A bírálatot egy független szakmai zsűri végzi, az eredmény kihirdetését és az ünnepélyes díjátadót a TIM háttérintézménye ősszel tervezi megrendezni.

www.pestmegye.hu

Ilyen lett Pilisszentkereszt első bölcsődéje »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 09. kedd, 09:59
Ilyen lett Pilisszentkereszt első bölcsődéje
Pilisszentkereszt Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázati felhívásra, amire 223,53 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A

Pilisszentkereszt Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázati felhívásra, amire 223,53 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás intenzitása 95 % volt.

A támogatásnak köszönhetően a település meg tudta valósítani régi vágyát, hogy megépüljön a község első bölcsődéje. A két csoportszobás bölcsőde 28 kisgyermek elhelyezésre alkalmas. Az új építésű épület komplex akadálymentesítése is megvalósult, egyenlő esélyt teremtve ezzel minden látogató számára. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókert is kialakításra került.

A bölcsőde 2022.07.04-től nyitotta meg kapuit.

Projekt megvalósítási helye: 2098 Pilisszentkereszt, Dobogókői út 16/A.

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg. A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.

www.pestmegye.hu

Elindult a Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések c. projekt »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 09. kedd, 09:02
Elindult a Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések c. projekt
A Kedvezményezett neve: Pest Megye ÖnkormányzataPályázati felhívás neve, kódszáma: Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1A projekt címe: Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködésekA projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1-2022-00001A szerződött támogatás összege: 6 227 000 000 FtA támogatás

A Kedvezményezett neve: Pest Megye Önkormányzata
Pályázati felhívás neve, kódszáma: Megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1
A projekt címe: Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-3.1.1-21-PT1-2022-00001
A szerződött támogatás összege: 6 227 000 000 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100,00%

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A projekt célja Pest Megye Önkormányzatának vezetésével foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések létrehozása és működtetése egész Pest megyére kiterjedően. A Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozása. Munkaerőpiaci programok megvalósítása.

A konzorciumi partner - Pest Megyei Kormányhivatal - részéről a célcsoport foglalkoztatását elősegítő szolgáltatások és támogatások nyújtása.
Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési célokkal összhangban a munkaerőpiac bővítése, a célcsoport képzése, elhelyezkedése és a szereplők együttműködésének erősítése.
A munkaerő kereslet és kínálat megyei szintű összehangolása, kiemelten az országos átlagnál alacsonyabb foglalkoztatási szinttel rendelkező, kevésbé fejlett járásokban.
Pest Megye Önkormányzata már a projektelőkészítés időszakában gazdaságfejlesztési együttműködéseket alakított ki, amelyek összefüggnek a foglalkoztatással.
Az együttműködéshez, partnerséghez szándéknyilatkozatot aláírt a Pest megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara, Nemzeti Agrárkamara, Szob, Abony, Ipolydamásd önkormányzat. A további partnerekkel az egyeztetés folyamatban van, az első mérföldkőig további együttműködést, partnerséget tervezünk önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, nonprofit és civil szervezetekkel, valamint az egyházzal.

A projekt célcsoportja: a munkaerőpiaci szereplők széles köre, munkáltatók (állami, forprofit és nonprofit szervezetek, kamarák), valamint a munkavállalók, álláskeresők.
A fejlesztés 2021-2027 közötti időszakban nyújt támogatást a Pest megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések megalapozására és továbbfejlesztésére.
A fejlesztés eredményeként Pest megye foglalkoztatási-gazdasági helyzetének javulása, a megyei szintű befektetések ösztönzése, a foglalkoztatási partnerségek erősödése várható.
715 fő részére lehetőség nyílik foglalkoztatást elősegítő bértámogatás igénybevételére, 520 fő vállalkozóvá válásának elősegítésére, valamint 1700 fő foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokkal történő támogatására.

A projekt a pályázati felhívásban meghirdetett alábbi célok megvalósításához járul hozzá:
- Pest megye foglalkoztatási-gazdasági helyzetének javulása.
- A megyei szintű befektetések ösztönzése
- A foglalkoztatási partnerségek erősödése

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2027.12.31.

A projekt nyitórendezvénye a Megyeházán

Kárpátaljai gyerekek nyaralását támogatta a megyei önkormányzat »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 09. kedd, 08:49
Kárpátaljai gyerekek nyaralását támogatta a megyei önkormányzat
Pest Megye Önkormányzata 80 kárpátaljai gyermek és nevelőik nyári táboroztatását vállalta a nyár folyamán.

Pest Megye Önkormányzata 80 kárpátaljai gyermek és nevelőik nyári táboroztatását vállalta a nyár folyamán.

A 40 gyermek és 5 fő kísérő a Pest Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány zamárdi táborában szállt meg két turnusban, ahova autóbusszal érkeztek Tiszabecsről. A gyerekek a klasszikus tábori élet mellett vízisportokat (kajak, SUP, sárkányhajó) is kipróbálhattak, strandoltak és túrákon vettek részt.

Pest Megye Önkormányzata 7 millió forinttal támogatta a táboroztatást.

www.pestmegye.hu

Több sürgető feladata is lesz az agglomerációs tanácsnak - interjú Szabó István elnökkel »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 03. szerda, 10:26
Több sürgető feladata is lesz az agglomerációs tanácsnak - interjú Szabó István elnökkel
Elsősorban a főváros és Pest megye közötti közlekedési problémák, valamint az ivóvízellátási nehézségek megoldására, továbbá a bölcsőde- és óvodafejlesztésre kíván koncentrálni a várhatóan októberben újonnan létrejövő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Elsősorban a főváros és Pest megye közötti közlekedési problémák, valamint az ivóvízellátási nehézségek megoldására, továbbá a bölcsőde- és óvodafejlesztésre kíván koncentrálni a várhatóan októberben újonnan létrejövő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács megszervezésével megbízott Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, aki a kezdeményezője volt a testület „feltámasztásának”. A kormánypárti politikus a VG-nek adott nyilatkozatában felvázolta, milyen sürgető feladatok állnak a tanács előtt.

A közlekedés mára neuralgikus ponttá vált mind Budapest, mind a környező települések életében – ezzel nyitotta a megoldandó feladatok listáját a másfél évtized után újra életre hívott agglomerációs tanács indítványozója lapunknak azon kérdésére, mit tart ma a főváros környékét érintő első számú kihívásnak. Szabó István felhívta a figyelmet arra az elsőre talán meglepőnek tűnő fejleményre, hogy ma már nemcsak Pest megyéből ingáznak rengetegen dolgozni Budapestre, hanem fordítva is. Ez persze csak azok számára lehet nóvum, akik nem járnak nap mint nap például Budakeszi–Budaörs térségében, ahol szinte minden napszakban hatalmas terhet ró a településekre mind a városból kifelé, mind a befelé tartó forgalom.

Szabó István (középen) a Megyeházán tartott agglomerációs fórum utáni sajtótájékoztatón

A közgyűlési elnök szerint a prioritás ugyan a kötött pályás közlekedési megoldások továbbfejlesztése, ám vannak olyan térségek, ahol csak közúton halad a forgalom, és itt értelemszerűen ezt kell minél inkább „életképessé” tenni. Példaként említette a már idézett nyugati agglomeráció, a Pilisi-medence közlekedési helyzetét, amelyet katasztrofálisnak minősített, sérelmezve, hogy sokadszorra is elakadt az M0-s körgyűrű fejlesztése, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által kiírt közbeszerzésre ugyanis nem volt jelentkező.

A tömegközlekedésre kitérve úgy értékelt, szerencsére mára már vannak olyan területek, ahonnan kiváló a Budapestre jutás lehetősége – ilyen például Vác és Érd vasúti összeköttetése a fővárossal –, azonban sok helyütt még igencsak döcögős az ingázás vonattal. Külön is szóba hozta a Budapest–Lajosmizse vonalat, amelynek felújítását szerinte mindenképpen fel kell pörgetni, csakúgy, mint a ráckevei hév halaszthatatlan rekonstrukcióját.

Az ilyen típusú kérdések persze megoldhatatlanok a főváros és az agglomeráció szoros kooperációja nélkül. Együtt kell gondolkodnunk Budapesttel. Azáltal, hogy Pest megye, leválva a fővárosról, önálló régió lett, már leszakadónak számít az európai uniós átlaghoz képest, így jogosult EU-s pénzekre. Ugyanakkor Budapest is szeretne direkt forrásokat szerezni Brüsszeltől a fejlesztéseihez, s ha valóban sikerül is, az lenne a helyes, ha a főváros és a megye beruházásai együtt, átgondolva, párhuzamosan, egymást kiegészítve valósulnának meg. Ezt szolgálja a fejlesztési tanács, vagyis hogy ne csak informálisan, hanem intézményes formában is megvalósuljon az együttműködés – mondta.

Az elnök a közlekedés mellett a vízhelyzet kezelését, a vízhálózat korszerűsítését tartja a legfontosabb teendőnek, ami nem is szorul különösebb magyarázatra a közelmúltban jelentkező, számos Pest megyei községet, várost érintő vízhiány tükrében. Solymár, Dunabogdány, Csömör, Fót – csak néhány azon települések közül, ahol vízkorlátozással kell-kellett szembenézniük ezekben a napokban az ott élőknek. Nem véletlenül sürgeti tehát a fejlesztési tanács ötletgazdája, hogy komolyan foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, hiszen nemcsak Budapestet, hanem Pest megye egy számottevő részét is a Duna látja el ivóvízzel.

Végezetül az agglomerációs tanács kiemelt tennivalói közé sorolta a közoktatási infrastruktúra fejlesztését, ami Pest megye elmúlt évtizedbeli népességrobbanása miatt elodázhatatlan. Az önkormányzati szektornak elsősorban a bölcsődei és az óvodai szférára van rálátása, hiszen ezek az intézmények működnek helyi fenntartásban. Szabó István hangsúlyozta, hogy a probléma természetesen ismert a kormány előtt is, így központi forrásból már sok beruházás valósulhatott meg az elmúlt esztendőkben. Ám mivel a kiköltözés üteme nem lassul, az építkezéseket, bővítéseket biztosan folytatni kell. Ráadásul nem lehet megfeledkezni arról sem, hogy a ma még bölcsődés, óvodás gyermekek néhány év múlva ott fognak állni az iskola ajtajánál.

A parlament múlt heti döntése értelmében a Pest megyei közgyűlés elnökének hatvan napon belül kell megszerveznie a fejlesztési tanácsot, amely várhatóan október elsején kezdheti meg az érdemi munkát.

Az interjú a Világgazdaság oldalán jelenet meg, szerzője: Helmeczi Zoltán.

Elkészült a bölcsőde Tatárszentgyörgyön »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 03. szerda, 09:23
Elkészült a bölcsőde Tatárszentgyörgyön
Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázati felhívásra. Az önkormányzat a 2020. július 22-ei döntés alapján 240 millió

Tatárszentgyörgy Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az „Önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című pályázati felhívásra. Az önkormányzat a 2020. július 22-ei döntés alapján 240 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével megépíthette a település első bölcsődéjét. A támogatás intenzitása 100%.

Ilyen lett az új bölcsőde

A támogatásnak köszönhetően a település meg tudta valósítani régi vágyát, hogy megépüljön a község első bölcsődéje. A két csoportszobás bölcsőde 24 kisgyermek elhelyezésre alkalmas. Az új építésű épület komplex akadálymentesítése is megvalósult, egyenlő esélyt teremtve ezzel minden látogató számára. Az épület mellett a gyermekek életkori sajátosságainak megfelelő, biztonságos játszókert is kialakításra került.

A sikeres műszaki átadás-átvétel 2021.12.20-án történt meg. A használatbavételi engedély 2022.02.14-én vált véglegessé, a működési engedélyt 2022.07.06-án adták ki.

A projekt a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg. A támogatás forrása a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból.
Projekt címe: Tatárszentgyörgy Község Önkormányzatának bölcsőde építési projektje
Projekt megvalósítási helye: Tatárszentgyörgy, Kossuth Lajos utca 10.
Projekt kezdete: 2020. október 26.
Befejezés dátuma: 2022. július 06.

Megjelent a Településfejlesztési Díj idei felhívása »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. augusztus 03. szerda, 09:09
Megjelent a Településfejlesztési Díj idei felhívása
A nevezés nyitott önkormányzatok, önkormányzati cégek előtt, amelyek különösen büszkék valamely településfejlesztés terén 2021-ben befejezett projektjükre. A nevezés díjmentes. Az elismerésekről a Településfejlesztési Szövetség szakmai zsűrije dönt. A nevezéshez a Nevezési

A nevezés nyitott önkormányzatok, önkormányzati cégek előtt, amelyek különösen büszkék valamely településfejlesztés terén 2021-ben befejezett projektjükre.

A nevezés díjmentes. Az elismerésekről a Településfejlesztési Szövetség szakmai zsűrije dönt.

A nevezéshez a Nevezési adatlap kitöltése szükséges, amelyhez link formájában csatolhatók a projektet bemutató képek vagy videók. A dokumentumot e-mailben 2022. szeptember 9-ig várják a Településfejlesztési Szövetség munkatársai az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Kategóriák:

I. Közösségfejlesztés
II. Szolgáltatásfejlesztés
III. Infrastruktúra-fejlesztés

Egy pályázó több projekttel is nevezhet. Kérjük a nevezésben jelöljék meg, hogy mely kategóriában indul a projekt. A komplex projektek egyszerre több kategóriában is nevezhetők.

További információ és a Nevezési adatlap megtalálható ITT található.

www.pestmegye.hu

Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán, rendezvény a Duna és a város kapcsolatáról Ráckevén »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. július 18. hétfő, 11:41
Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán, rendezvény a Duna és a város kapcsolatáról Ráckevén
Remek idővel, komoly érdeklődés mellett és tartalmas programokkal telt a Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán – rendezvény Ráckevén. A 2022. évi nemzetközi Duna Naphoz kapcsolódó, a Ráckevén és a környező

Remek idővel, komoly érdeklődés mellett és tartalmas programokkal telt a Partraszállás - János Vitéz átalmegyen a Dunán – rendezvény Ráckevén.

A 2022. évi nemzetközi Duna Naphoz kapcsolódó, a Ráckevén és a környező településeken zajló Szigetzugi Duna Napok fesztivál részeként, a Partraszállás résztvevői egyrészt a DANUrB+ projekt keretében szervezett egyetemi építőtábor tevékenységével és eredményeivel, másrészt pedig a térség gasztronómiai és turisztikai szempontból kiemelkedő értékeivel ismerkedhettek meg.

A nap indításként a Csónakos piacról indulva keltek át a Balabán hajóval a rendezvény meghívott vendégei és a helyi érdeklődők. Az átkelésen részt vett egy jelmezes János Vitéz, ezzel reflektálva a ráckevei János Vitéz legendára. A hajó a kikötéshez egy - az építőtábor keretében látványosan megújítot -, stéget használt kikötésre, és innen indultak a további látogatói túrák a rendezvény ideje alatt. Az átkelést követően további 2 körben indult városnéző hajózás a Balabán hajóval a Ráckevei Duna-ágon felfelé indulva, majd a kisebb szigeteket megkerülve. A hajós városnézés mellett a város kiemelkedő látványossága a Ráckevei Hajómalom is folyamatosan üzemelt és ingyenesen látogatható volt.

Délután a Vadkacsa strandon különböző játékokban, kacsakőbajnokságon, helyismereti vetélkedőkön vehetek részt a látogatók, illetve megismerkedhettek a Duna menti értékeket és fejlesztési lehetőségeket bemutató DANUrBanity interaktív társasjátékkal. A DANUrB+ prgram célja egy dunai védjegy rendszer kialakítása is, amely a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai célpontok megfelelő minőségét és közösségi értékét garantálja. A védjegy térségbeli jelöltjei (Krumpach Erzsébet - Bőség Kertje,Tasnádi György - János Vitéz program, Halászati Múzeum alapítója, Gőcze Renáta - Gőcze Termékek, Iványos László - Ráckevei Duna Baráti Kör, Balabán hajó) szintén a Vadkacsa strandon mutatkoztak be egy mini kiállítás és beszélgetés keretében. Este a programot koncertek és közös grillezés zárta.

A „Partraszállás” az Európai Unió INTERREG Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében támogatott DANUrB+ projekt részeként, a Pest Megye Önkormányzata szervezésében valósult meg.

www.pestmegye.hu

Zajvédelmi programot indít el a Budapest Airport »

Forrás: www.pestmegye.hu - Megjelent: 2022. július 18. hétfő, 11:27
Zajvédelmi programot indít el a Budapest Airport
Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport. A több mint tíz éve futó

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport. A több mint tíz éve futó és 2022 őszétől kibővített program célja, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok nyílászáróinak utólagos szigetelése vagy cseréje által. A Budapest Airport a korábban érintett 1500 ingatlanon túl számos további ingatlantulajdonos számára ajánlja fel a programban való részvétel lehetőségét, több ütemben megvalósítva. A Budapest Airport vezérigazgatója, valamint a 17. 18., 10. kerület, illetve Vecsés és Üllő polgármesterei - mint a repülőtér szomszédságában lévő kerületek és települések vezetői - közös sajtótájékoztató keretében jelentették be az ősztől kibővített formában elérhető zajvédelmi program részleteit.

A program előzményei kapcsán fontos kiemelni, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében még 2016 februárjában jelölte ki a légiközlekedési hatóság a zajgátló védőövezetet, aminek a határait a hazai jogszabályok szerint állapították meg – tekintettel a következő tíz évben várható légiforgalom alakulására. A Budapest Airport azonban ennél már jóval korábbanönkéntes alapon megkezdte a repülőtér környéki lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros 17 és 18. kerületének egy részét, illetve Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette. 2008 és 2020 között mintegy 1500 ingatlantulajdonos számára került felajánlásra a lakossági ablakszigetelési program, amelyet többszöri felhívást követően, az érintett lakók összesen 30%-a igénybe is vett.

A Budapest Airport tulajdonosai és menedzsmentje még 2019-ben önként döntött arról, hogy a vállalat a már évek óta futó zajvédelmi programját nagyságrendekkel kibővíti, mind a bevonásra kerülő területeket, mind pedig az erre szánt forrást többszörösével megnövelve, az elérhető szolgáltatásokat pedig kibővítve. A koronavírus járvány miatt azonban a program indulását el kellett halasztani, tekintettel arra, hogy a munkálatok személyes kontaktussal jártak volna.

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevonásra kerülő településrészek a lakók igényéhez igazodjon, a Budapest Airport 2022 év elején konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű program véglegesítésre került, és a következő 3 évben meg is valósul.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

Pótlólagos ablakszigetelés:

A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat.
Ablakcsere:

10 évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (pl. nappali) költségmegosztással kérhető.
Redőnytok szigetelése:

Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető.
Szellőztető berendezés:

Olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba a nyugodt alvás érdekében, amely zárt ablak mellett – vagyis a külső zajok kizárásával - is friss levegőt juttat kintről a hálószobába

A programra 2022. szeptemberétől lehet jelentkezni több fázisban. Az első fázisban azokon a területeken lesznek elérhetőek a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdetésre került a program, biztosítva ezzel, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek. Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre az érintett területeket. További újdonság, hogy most először részt vehet a programban néhány kőbányai ingatlantulajdonos is, a 10. kerület korábban nem szerepelt az érintett területek között.

Az érintett kerületek, települések polgármesterei

Az összesen 4000 érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport postai úton, levélben is tájékoztatja majd a program egyes fázisairól, a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel. A programra történő jelentkezés menete a korábbinál még gyorsabb és egyszerűbb lesz, az érintett lakóházak tulajdonosai külön erre a célra létrehozott weboldalon is leadhatják majd igénylésüket.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérizgatója a program kapcsán hangsúlyozta: „A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a környező kerületekkel és településekkel együtt évek óta, közösen fejleszti a térséget, a Budapest Airport a környéken élők életminőségére kiemelt figyelmet fordít. Nagyon fontos számunkra, hogy a zajvédelem terén minden támogatást megadjunk a környékbeli lakosoknak, minimalizálva ezzel a repülőtér zajhatásait.” Hozzátette: „Külön jelentőséggel bír számomra, hogy a szeptemberben induló program részleteit az önkormányzatokkal közösen dolgoztuk ki, hiszen úgy szeretnénk a következő 3 évben rendelkezésre álló 1,2 milliárd forintot elkölteni, hogy annak hatékonyságát maximalizáljuk.”

A repülőtér-üzemeltető a légitársaságok által az éjfél és hajnali öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállások után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget is a zajvédelmi programra fordítja. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket.

www.bud.hu

KÖZÉRDEKŰ ADATOK E-Ügyintézés

Képtárak

Képtárak
CEGLÉD TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV 2017 CEGLÉD MEGÚJUL

Házhoz menő szelektív
HULLADÉKGYŰJTÉS
SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

SZÁLLÍTÁSI NAPTÁR

KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

CEGLÉD VÁROS
2021. ÉVI
KÖRNYEZETSZÉPÍTÉSI
ÉS
KÖRNYEZETVÉDELMI
PROGRAMJA

Panoráma képek

  • PANORÁMAKÉPEK

Turistatérkép

Túristatérkép

Térségi Adattár

www.kossuthtoborzo.hu

www.kossuthtoborzo.hu

www.laskafesztival.hu

www.laskafesztival.hu

Pest Megyei Békéltető testület

Pest Megyei Békéltető testület

Projektek

www.cegledkozvilagitas.hu
Bölcsőde bővítés 2014
www.varkonyikompetencia.cegled.hu
www.csatorna.cegled.hu
A lap 0.061 másodperc alatt készült el. | Copyright 2022 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | ÍRJON NEKÜNK! | IMPRESSZUM | Akadálymentesítési nyilatkozat
A látogatók száma 2015.05.04-től: 20642877 | Ebben a hónapban: 152938 | Ma: 1324 | jelenleg: 5 | Statisztika